Dirty Dozen horloge van IWC Mark X geleverd aan de KNIL

Bijzonder horloge welke gebruikt is door het Nederlandse KNIL leger

Vandaag kwam ik dit bijzondere horloge tegen. Het horloge betreft een militair exemplaar van IWC met een handopwind caliber 89. De eigenaar van het horloge is de kleinzoon van een KNIL veteraan. Hij vertelde dat het horloge door zijn opa is gedragen tijdens zijn dienst voor het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. Op de achterdeksel staat het KNIL logo gegraveerd met dienstnummer 6362. Dit zelfde identificatie nummer was ook getatoeëerd op de bovenarm van de opa van de huidige eigenaar.

 

bijzonder horloge knil iwc

 

KNIL Gravure in combinatie met WWW ‘broad arrow’

wat direct opvalt is dat de achterdeksel naast de KNIL gravure ook een W.W.W. gravure met pijlvormig ‘broad arrow’ en M serienummer heeft. Deze gravures zijn bekend van het engelse Ministry of Defense (MoD). Dit komt omdat een klein aantal W.W.W. horloge na gebruik door de Britten hergebruikt zijn voor de K.N.I.L. Het nummer ‘M12374’ is derhalve ook het oude dienstnummer gebruikt door het Britse leger.

 

Specificatie

  • IWC Mark X
  • Caliber 83 chronometer
  • 35mm kast
  • snap on caseback
  • radium wijzerplaat en wijzers
  • W.W.W MoD uitvoering
  • Hergebruikt door het K.N.I.L.
  • geheel originele conditie
  • latere stalen visoflex band

 

Op verzoek van de eigenaar is het horloge een klein beetje opgefrist en voorzien van een groene Nato strap. Omdat het horloge in geheel originele conditie verkeerd is het glas niet vervangen en de kast ongepolijst gebleven.

 

iwc mark x

 

Uurwerk caliber 89

het uurwerk van dit militaire iwc horloge is een caliber 89. Ondanks het feit dat dit een echt ‘toolwatch’ horloge betreft is het uurwerk prachtig afgewerkt en is het zelfs een chronometer uurwerk. Het caliber 89 uurwerk is een pareltje.

 

IWC chronometer uurwerk

 

 

Andere ‘Dirty Dozen’ horlogemerken

Er zijn enorm veel dirty dozen horloges bekend van verschillende merken waaronder; Omega, Longines, Iwc en Eterna. Hieronder een overzicht van verschillende merken en type militaire horloges. Voor meer informatie over ‘dirty dozen’ horloges is dit stuk van Hodinkee zeker een aanrader.

w.w.w. horloges
Photo Credit: Watches Of Knightsbridge

meer foto's van de IWC Mark X Dirty Dozen