Vintage Rolex Daytona Cosmograph

vintage rolex daytona 6265

Vintage Rolex Daytona Cosmograph

 

De Rolex Daytona is een van de meest begeerde en gezochte modellen van Rolex. De Daytona is zeer populair bij verzamelaars maar ook bij investeerders. Het huidige model wordt zelfs voor meer geld verkocht bij horlogehandelaren en  op websites zoals chrono24. De huidige winkelprijs ligt rond de 11.000 euro terwijl een nieuw of bijna nieuw exemplaar op de tweedehands markt als snel 16.000 euro opleverd.

Gek genoeg was de Rolex Daytona in de jaren 60′ helemaal niet zo populair. Ondanks het feit dat het horloge destijds ‘maar’ 213 dollar kostte werd er door de meeste verzamelaars met een grote boog omheen gelopen. Dat juist de vintage Rolex daytona nu een van de meest gezochte horloges is geworden blijft bijzonder.

 

Vintage Rolex daytona ref 6265

vintage rolex daytona 6265

 

Het is tegenwoordig bijzonder moeilijk een goede vintage Daytona te bemachtigen. Naast het feit dat een vintage daytona voor veel mensen tegenwoordig onbetaalbaar is, zijn er door de jaren heen veel versleuteld, aangepast en zelfs compleet nagemaakt. Het aankopen, verkopen en verhandelen van een Rolex daytona horloge is enkel mogelijk met de juiste hoeveelheid kennis op zak. Ook dient voor het bepalen van de originaliteit het horloge deels te worden gedemonteerd.

Wat de oude Rolex Daytona onderscheid van andere Rolex modellen uit dezelfde periode is het feit dat Rolex nog niet over een eigen (in-house) chronograaf caliber beschikte. Rolex maakte gebruikt van het Valjoux 72 uurwerk welke door Rolex werden aangepast naar de volgende calibers

 • valjoux 72b
 • valjoux 72a
 • valjoux 722
 • valjoux 727
 • valjoux 722-1

Al deze uurwerken zijn gebaseerd op de valjoux 72 serie. Er zijn in korte periode veel verschillende uurwerk calibers uitgebracht voor de Rolex daytona. De verschillen zitten voornamelijk in de details. De verschillende Daytona modellen hadden per periode verschillende uurwerken. De Rolex 6263 heeft bijvoorbeeld altijd een 727 caliber, deze heeft een hoger tikgetal dan de vroegere 722 en 722-1 uurwerken welke o.a.  zijn terug te vinden in de Rolex daytona 6239 en 6262

 

De Rolex Daytona is misschien wel het Rolex horloge welke in korte periode onder verschillende referenties is uitgebracht. Het feit dat de Daytona niet aansloeg bij het grote publiek heeft hier uiteraard mee te maken. Het woord ‘Daytona’ werd bij de eerste modellen niet op de plaat gedrukt, latere exemplaren werden voorzien van een klein daytona logo. Vanaf de eind jaren 60′ kwam het gebogen daytona logo boven de middelste subdial te staan.

 

Alles vintage daytona horloges maken gebruik van een van de bovengenoemde handopwind uurwerken. Wel was er de keuze voor een oyster of non-oyster kast. De ‘oyster’ exemplaren zijn voorzien van een kast met drie geschroefde knoppen. Bij de non-oyster modellen zijn de chronograaf pushers normale pump-pushers. Hieronder een overzicht van de modellen met en zonder geschroefde knoppen

 

Rolex Oyster Daytona modellen

 • Rolex Daytona ref 6263
 • Rolex Daytona ref 6240
 • Rolex Daytona ref 6265
 • rolex daytona pump pushersrolex oyster Daytona

 

 

 

 

 

 

 

 

Rolex non – oyster Daytona modellen

 • Rolex Daytona ref 6241
 • Rolex Daytona ref 6262
 • Rolex Daytona ref 6239

 

 

 

Naast bovengenoemde modellen zijn er ook de zogeheten pre-daytona chronograaf horloges van Rolex. Deze hebben allen pump pushers en lichten wij toe in een apart artikel over de Rolex pre-daytona exemplaren.