Investeren in vintage horloges

zeldzaam rolex exemplaar investeren

Beleggen en investeren in vintage horloges

 

Investeren in vintage horloges, is het kopen van een vintage horloge een goede investering?, een vraag die vaak wordt gesteld door mensen die voor de eerste keer een vintage horloge willen aanschaffen. Allereerst koop je een vintage horloge omdat het je aantrekt kwa stijl, historie of techniek. Een horloge is natuurlijk uitermate handig om de tijd mee af te lezen maar dit is tegenwoordig vaak niet meer de reden om een horloge aan te schaffen.

De aankoop van een (high end) horloge kan een grote stap zijn. Veel vintage horloges van grote merken zijn erg kostbaar en worden niet enkel aangekocht vanwege de looks maar ook vanwege de stijgende waarde. Bij de aankoop van een horloge is smaak, style en interesse in een bepaald merk of model uiteraard een doorslaggevende factor. Toch is een van de meest voorkomende vragen van klanten of het horloge wat men gaat aanschaffen een ‘goede investering’ is.

 

Investeren in Vintage horloges

Het aankopen van een Vintage horloge en het opbouwen van een collectie is zeker een bezigheid die gezien kan worden als beleggen. Ook kan bij de aanschaf van de juiste exemplaren het ‘rendement’ op termijn onwaarschijnlijk groot zijn. Bij de aankoop van een vintage horloge als belegging komt echter veel kijken, naast de keuze voor het juiste model of exemplaar is de conditie van een vintage horloge vaak van invloed op de daadwerkelijke verkoopwaarde aan een particulier, winkel of veiling. Twee rolex horloges die ogenschijnlijk exact hetzelfde zijn kunnen door kleine nuance verschillen tientallen duizend euro’s verschillen kwa prijs. Belangrijk bij de aanschaf van een vintage horloge is dus vooral om je goed in te lezen en te laten adviseren bij winkeliers die zich hebben gespecialiseerd in de inkoop, verkoop of reparatie van vintage horloges.

 

Het nummer 1 ‘beleggings merk’ is zonder twijfel het Zwitserse merk Rolex. Horloges van Rolex worden geproduceerd sinds het begin van de 20e eeuw. Rolex heeft in het verleden veel technische innovaties ontwikkeld zoals; de waterdichte oyster case en het vol automatisch uurwerk voor polshorloges. Daarnaast is het door Hans Wilsdorf gepatenteerde merk ‘Rolex’ heer en meester in marketing. Vanaf de jaren 30′ voert rolex een actief marketing beleid. Veel celebreties, filmsterren, presidenten en bekende sporters zijn geassocieerd met het Zwitserse horloge merk.

Ook merken zoals Omega, Longines, Ademars Piguet en natuurlijk Patek Philippe zijn horloge merken die horloges hebben gemaakt die zeer interessant zijn als belegging. Waar u op moet letten bij het investeren in vintage horloges is niet in een notendop uit te leggen, laat u daarom goed adviseren voor u een vintage horloge aankoopt.

Kost een vintage horloge per definitie veel geld?

Het antwoord hierop is niet eenzijdig. Vintage horloges zijn er in alle prijsklassen. Een horloge dat stijgt in waarde is niet per definitie duur, zo zijn er al leuke vintage duik horloges te koop vanaf 100 dollar, ook deze horloges kunnen in waarde sijgen. Uiteraard koop je voor 100 dollar geen high end vintage horloge, een high end horloge zal bij een winkel toch al snel 1000 euro of meer kosten. Uiteraard is  in ‘horlogeland’ de sky the limit… Er worden wekelijks stalen  vintage horloges verkocht voor honderd duizenden euro’s. Zijn deze verzamelaars helemaal doorgeslagen of zijn dit super slimme beleggers? De waarheid ligt hier een beetje in het midden. Met kennis van zaken is beleggen in een horloges een zeer goede keus, de bekende Daytona modellen van Rolex met de wijzerplaat combinatie (exotic dial) die bekend is geworden door de race legende en filmster  ‘Paul Newman’ kost meer dan 100.000 euro, dit horloge stijgt nog steeds in waarde, in de juiste ‘configuratie’ kan dit horloge tot 500.000 euro of meer opbrengen.

 

Rolex Daytona Paul Newman voor 203,- dollar te koop

Dit klinkt te mooi om waar te zijn maar is toch echt waar. In de jaren 60/70 was de Rolex Daytona geen populair model bij horlogeliefhebbers. Een van de redenen was het feit dat de Rolex Daytona geen eigen Rolex uurwerk heeft maar een tegen, tegenwoordig zeer gewaardeerd, valjour 72 uurwerk. De nu zo begeerde ‘paul newman’ wijzerplaat werd vroeger vaak op verzoek van de klant direct gewisseld voor een ‘standaard’ wijzerplaat.

In de jaren 60′ was de prijs voor een Rolex Cosmograph Daytona 203,- Amerikaanse Dollars!!! Voor de nu zo gewilde wijzerplaat hoefde men niet extra te betalen, sterker nog. Een rolex 1675 gmt master uit 1968 koste meer dan de nu tientallen malen duurdere Rolex Paul Newman. Ook al was 200 dollar in de jaren 60’s een stuk meer waard dan nu, het staat niet in vergelijking tot de honderdduizenden euro’s die vandaag de dag voor een dergelijke rolex betaald wordt.

Meer informatie over het beleggen in een vintage uurwerk ? Neem contact op met onze vintage horloge specialist via het contact formulier

 

investeren vintage horloges

– Vintage horloges interessant als belegging ? Hier ziet u een oude Rolex prijslijst in guldens –

 

 

Plan nu een gesprek in met onze vintage horloges specialist om te kijken of beleggen in vintage horloge iets voor u is. Omdat bij het aanleggen van een horlogeverzameling veel geld gemoeid gaat is het belangrijk samen met een adviseur te kijken naar de mogelijkheden em eventuele valkuilen. U moet zich als actief verzamelaar of belegger kunnen richten op uw dagelijkse bezigheden en bij aankoop van een vintage horloge de deskundigheid van een specialist raadplegen.

U bent van harte welkom om uw vragen te stellen aan onze specialist, in een persoonlijk gesprek kijken we graag of er mogelijkheden zijn om u bij te staan als adviseur bij de aan of verkoop van horloge verzamelingen

Neem contact met ons op via [email protected] om een afspraak in te plannen

 

 

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Horloges die interessant zijn als belegging

Welke horloges zijn geschikt om in te investeren ? Allereerst is persoonlijk smaak zeer belangrijk, daarnaast is het zeker zo belangrijk dat een een groep verzamelaars is met dezelfde smaak. De prijs en waardestijging van een vintage horloge heeft net als op de beurs te maken met vraag en aanbod.

Er zijn zeldzame horloges die zeer beperkt geproduceerd zijn en daardoor onbekend zijn bij het grote publiek.  Hoe zeldzaam een horloge ook is, als er geen koper voor bestaat kan er ook geen prijs op geplakt worden. Belangrijk bij het beleggen in horloges is dat het uurwerk op een later moment mogelijk is voor een betere prijs in te ruilen of te verkopen.

Een van meest veilige beleggingen is een Rolex horloge. De uurwerken van dit Zwitserse merk zijn in principe niet zeer zeldzaam, de productie van Rolex horloges is enorm in vergelijking met andere grote merken. Toch worden alle Rolex horloges verkocht en tweedehands zelfs voor meer geld verhandeld. Dit alles heeft te maken met de enorme vraag naar Rolex horloges. Het merk is bekend bij het grote publiek en heeft een ijzersterke merknaam. Volgens onderzoek van Forbes is het horlogemerk zelfs de meest betrouwbare merknaam ter wereld.

Investeren in een Rolex horloge

De meest veilige belegging is een horloge van het merk Rolex. Bijna elk model stijgt per jaar enkele honderden tot tientallen duizenden euro’s voor de meest bijzondere exemplaren. Uiteraard is conditie een van de belangrijkste punten waar de waarde van een horloge op wordt bepaald

Interessante vintage Rolex modellen om in te beleggen zijn de;

  • Cosmograph Daytona
  • Submariner No-Date
  • Milgauss
  • Explorer I en II
  • gmt-master
  • Air King
  • Datejust
  • Day-Date

 

Investeren in horloges van Patek Philippe

Na Rolex is het Zwitserse horlogemerk Patek Philippe misschien wel het meest bekende horlogemerk ter wereld. Het merk kent een rijke historie en heeft de mooiste horloges ter wereld geproduceerd. In tegenstelling tot Rolex, die voornamelijk eenvoudige uurwerken produceert, heeft Patek Philippe veel gecompliceerde uurwerken gemaakt zoals ‘Minute Repeaters’ en “tourbilion horloges’.

Patek Philippe is tegenwoordig een van de meest verzamelde horlogemerken. Vanwege de schaarse productie is het vinden van de perfecte Patek niet eenvoudig. Ook dient de service historie van een Patek Philippe horloge bij voorkeur bekend te zijn, horloge reparaties en service bij het merk kunnen erg kostbaar zijn.

 

Beleggings horloges overige merken

Naast Patek Philippe en Rolex zijn er natuurlijk nog veel horloges en merken die in een horlogeverzameling niet mogen ontbreken. Gecompliceerde horloges zijn altijd gezocht maar ook minder gecompliceerde chronograaf horloges zijn tegenwoordig erg gezocht. Je zou kunnen zeggen dat voor elk horloge een klant rondloopt, toch is het van belang een horloge verzameling puur te houden. Zeker wanneer horloges (deels) aangekocht worden als investering of belegging is het belangrijk dat een horloge ‘eenvoudig’ kan worden weder verkocht. De conditie en originaliteit van een vintage horloge zijn de belangrijkste peilers voor de waarde en zekerheid van een goede aankoop

Overige merken en horloges interessant voor de vintage horlogeverzamelaar

 

beleggen vintage horloges